DAİRE KOMBİ DEĞİŞİM PROJESİ - 3,000 TL
DAİRE İLK ABONE GAZ AÇIM PROJESİ - 3,500 TL
(*) Belirtilen hizmet bedeli evsel amaçlı ocak, ısınma amaçlı konvansiyonel hermetik ya da yoğuşmalı kombi(en fazla 35kw), hermetik şofben ve hermetik soba cihazları için geçerlidir. (kdv dahil değildir.)
İŞYERLERİ VE ENDÜSTRİYEL PROJELER İÇİN FİYAT SORUNUZ
Doğalgaz projesi hizmeti, gazı açılmak istenen mahalde halihazırda mevcut bulunan gaz boru hattının ve mahal kat planının ölçülendirilmiş şekliyle bir kağıda oradan da bilgisayar ortamına aktarılarak taslak oluşturulması, oluşturulan taslağın Başkentgaz proje onay biriminin onayına sunulması, onaylanan nihai proje için Başkentgaz randevu servisinden randevu alınmasını ayrıca test, kontrol gaz açım hizmetlerinin yapılmasını kapsamaktadır.
Daire içi doğalgaz projesi ise oturulan dairede ilk kez doğalgaz kullanılmak istenildiğinde abone ile BAŞKENTGAZ arasında yapılan doğalgaz abonelik (bağlantı aboneliği) sözleşmesini müteakip daire kapısı önünde mevcut bulunan doğalgazın daire içerisindeki tüm yakıcı cihazlara iletimini sağlamak amacıyla dişli bağlantı yöntemi ile tesis edilen doğalgaz borularının mevcut dairenin normal kat planı üzerinde izleyeceği güzergahı göstermek maksadıyla çizilen ve onaylatılan projedir.
Daire içi doğalgaz projesi üzerinde doğalgaz boru hattının daire içerisinde izleyeceği güzergah ile birlikte güvenli boru çapı hesap tabloları, kritik hat hesap tabloları da ayrıca gösterilir.
Daire içi doğalgaz projesi , BAŞKENTGAZ tarafından onaylanır onaylanmaz doğalgaz tesisatı hattının dişli bağlantı yöntemiyle onaylı projeye ve BAŞKENTGAZ teknik şartnamesine uygun olarak yapımına başlanır.
Sonrasında yapılan doğalgaz tesisatı randevu yoluyla çağırılan BAŞKENTGAZ saha kontrol mühendisi tarafından onaylı daire içi doğalgaz projesi üzerinden yerinde kontrol edilir. Sızdırmazlık testlerinin de olumlu sonuçlanması durumunda daireye ilk kez resmi olarak doğalgaz verilir.
Daire içi doğalgaz projesi için tesisat yapımı kapsamı
Daire kapısı önünde mevcut bulunan doğalgaz vanasından ocak, kombi, şofben, soba vb. yakıcı cihazların bulunduğu yere kadar çelik gaz boru hattının sertifikalı doğalgaz firma yetkili iç tesisat personeli tarafından dişli bağlantı yöntemiyle tesis edilmesi, kombi kullanılması durumunda ısıtma tesisatı hattının (kalorifer tesisatı) yapılması (genellikle pprc boru ve fittings ile), şofben kullanılması durumunda sıcak-soğuk su tesisatı hattının yapılması (genellikle pprc boru ve fittings ile) ve yakıcı cihaz montajlarının yapılarak cihazların tesisat hattına gaz hortumu (fleks) ile bağlantılarının yapılması işlemlerini kapsamaktadır.
Daire içi doğalgaz projesi için tesisat nasıl yapılır?
Daire içi tesisat hattı yukarıda belirtildiği gibi dişli bağlantı yöntemiyle yapılmaktadır. Bununla birlikte çoğu evsel doğalgaz kullanıcısı için, doğalgaz borusunun geçtiği güzergahın ev içerisinde görsel anlamda bir problem olduğu bilinmektedir. Ancak yinede doğalgaz tesisat hattının yapım şekli ve geçtiği güzergah gaz dağıtım şirketinin(Başkentgaz) yayınladığı şartnameye doğrudan bağımlıdır. Kullanıcılar genellikle doğalgaz borusunun doğalgaz sayacından yakıcı cihazlara (ocak, kombi, şofben ve soba) olabildiğince gizli bir şekilde ve en kısa yoldan ulaştırılmasını istemektedir. Bazı durumlarda bu mümkün olabilmekte ancak çoğunlukla mümkün olamamaktadır. Sıklıkla karşılaştığımız durumlardan bazılarına değinecek olursak;
Doğalgaz boruları kolon ve kirişleri dikey olarak kesemez ancak yatay olarak kiriş arka alınlarına mesnetlenerek gizlenebilir.
Doğalgaz boruları duvara gömülemez.
Doğalgaz yakıcı cihaz düşey iniş boruları dolap içerisinde kalabilir(üzeri kontraplak tabakasıyla kaplanmamak kaydıyla) ancak doğalgaz vanaları dolap içerisinde kalmamalıdır.
Döşeme(yer) seviyesinden veya süpürgelik üzerinden doğalgaz borusu geçirilemez.
Mutfak camına menfez, görünmemesi için genellikle yakıcı cihaz (kombi, şofben) atık gaz borusunun hemen altına veya yanına açılmaktadır. Bu yanlış bir uygulamadır. Doğrusu açılacak olan menfezin yakıcı cihaz bacasından en az 1 mt ötede açılmasıdır. (Bu şekilde yakın açılan menfez atık gazın doğrudan ters rüzgar ile yeniden mahale dolmasına sebep olabilmektedir.)
Kombi, şofben gibi gaz yakıcı cihazlar için bağlantı hortumu (sarı fleks) 60cm uzunluğu geçmemelidir.
Evsel ocak gaz yakıcı cihazı için bağlantı hortumu minimum 70 cm maksimum 150 cm olmalıdır. Bu sınırların üzerindeki veya altındaki hortumlar Başkentgaz tarafından gaz açım sırasında kabul edilmemektedir.
Açık balkona konan yakıcı cihazlar(kombi, şofben) için tam boy(tabandan tavana) kabin gerekmektedir.(Böylelikle yakıcı cihazın dış ortam şartlarından etkilenmemesi için bulunduğu ortam bir cihaz odası hükmüne sokulmaktadır.)
Açık yanmalı evsel ocağın bulunduğu ortamın havalandırılması için doğrudan dış atmosfere açılan 150 cm2 en kesitli dairesel bir menfez gerekmektedir. Bir ortamda bulunan açık yanmalı cihazların toplam kapasitelerinin 35 kw yı geçmesi durumunda tek menfez yeterli olmamakta bunun için havalandırma açıklıkları hesapla belirlenen alt-üst menfez açılması zorunlu olmaktadır.50 kw ya kadar (50kw dahil) olan yoğuşmalı kombi cihazlarının bulunduğu ortamın havalandırılması için doğrudan dış atmosfere açılan 150 cm2 en kesitli dairesel bir menfez zorunluluğu kaldırılmıştır. Yakma havasını dış ortamdan alan 50 kw üzeri ve 70 kw ya kadar(70kw dahil) yoğuşmalı kombi cihazları ayrı müstakil bir mahale tesis edilmeli, mahal dışına bir elektrik şalteri konulmalı ve mahal 150 cm2 en kesitli bir havalandırma menfezi ile havalandırılmalıdır.70 kw üzerindeki ve kombi görünümündeki tüm yoğuşmalı ısıtıcı cihazlar kazan olarak değerlendirilmekte ve tesis kuralları kazan daireleri ile aynı olmaktadır. Açık yanmalı cihazların bulunduğu mahalin penceresi veya kapısı doğrudan dış atmosfere açılmıyor (arada kapalı bir balkon alanı varsa) ise bu sefer havalandırma iç mahal kapısına alt-üst menfez ve kapalı balkon penceresine üst menfez açılmak suretiyle dolaylı olarak sağlanmalıdır. (Abone talepleri doğrultusunda Başkentgaz tarafından mevcut şartnamede bu hususta değişiklik yapılmıştır. Yeni şartnameye göre mutfak kapısına sadece tek bir üst menfez ve kapalı balkon camına da tek bir üst menfez dolaylı havalandırma için yeterli kabul edilmiştir. Ancak yinede dogalgaztesisati.istanbul olarak yeterli hava sirkülasyonunun sağlanabilmesi açısından mutfak kapısına alt-üst menfez önermekteyiz.)
Olası bir gaz kaçağı ihtimaline karşı havalandırma menfezleri kesinlikle kapatılmamalıdır.
Doğalgaz boruları gaz açım öncesi kesinlikle boyanmamalıdır. Gaz açım sonrası yağlı boya ile boyanabilir. (Banyo wc gibi nemli mahallerden geçen borular antipas üzerine yağlı boya ile boyanmalıdır.)
Doğalgaz boruları kesinlikle asansör boşluklarından, aydınlıktan, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, duman ve çöp bacalarından, davlumbaz içerisinden, yangın merdiveni içerisi veya 1 mt den daha yakın mesafeden geçirilemez.
Doğalgaz boruları kuvvetli elektrik akımı olan (sigorta kutusu, buvat veya priz vb.) tesisatlardan en az 30 cm, zayıf akım (anten kablosu, zil vb.) tesisatlarından en az 15 cm uzaktan geçirilmelidir. Gerekli yalıtım önlemleri alınmak kaydıyla bu mesafeler kısaltılabilir.
Dört tarafı binalarla çevrili ve hava sirkülasyonu olmayan 200m2 den küçük avlulara hermetik cihaz baca çıkışı verilemez. Ancak hermetik cihaz baca çıkış kotunun çatı seviyesini geçecek şekilde monte edilmesi durumunda hermetik cihaz kullanılabilir.
Ticari dükkanlar için (ofis dahil) yapılan doğalgaz uygulamasında selenoid vana ve gaz alarm cihazı kullanımı zorunludur. Gaz alarm cihazları tüm açık yanmalı cihazlar ile hermetik ve yoğuşmalı cihazların bulundukları mahallere tesis edilerek selenoid vana ile elektriksel olarak irtibatlandırılmalıdır.
Ticari dükkanların(ofis dahil) veya dairelerin sayaç sonrası tesis edilen doğalgaz boruları oturulan binada başka bir birime ait herhangi bir mahalden geçirilemez.(Zorunluluk durumu hariç)
Mimari projesinde cihaz odası olarak tanımlanan veya bina yönetimi tarafından alınan ortak bir kararla cihaz odası olarak belirlenen ortak mahallere müstakil yakıcı cihaz konulabilir.
Doğalgaz sayaçları her dairenin kendi girişine en yakın noktaya konulmalıdır. Bunun mümkün olamadığı durumlarda doğalgaz borusunun daireye girdiği (daire içerisinde) ve ulaşılabilir bir yüksekliğe (1,9m-2,10m) emniyet vanası tesis edilmelidir. Tek doğalgaz yakıcı cihaz kullanılması durumunda bu emniyet vanasına ihtiyaç yoktur.
Sayaç sonrası doğalgaz tesisat hattı üzerinde ileride herhangi bir doğalgaz yakıcı cihaz kullanılması maksadıyla boşta vana bırakılamaz.
Bina ana kolon doğalgaz tesisat hattı sığınak, kapıcı dairesi veya yakıt depolarının bulunduğu mahallerden geçemez.
Doğalgaz hatları kapalı hacimler içerisinden geçirilemez. Özel durumlarda tesisat şaftı içerisinde geçirilen doğalgaz hatları için şaftın havalandırılması gerekmekle birlikte şaft içerisinden geçen borular PE kaplı ve kaynaklı birleştirme yöntemiyle tesis edilmiş olmalıdır.
Doğalgaz sayaçları asansör kapısı veya konut kapıları üzerine ve müstakil balkonlara yerleştirilemez.
Zorunluluk sebebiyle bina dış cephesine tesis edilen doğalgaz boruları PE kaplı ve birleştirmeleri kaynaklı olmalıdır. (Zemin kat yüksekliği olan 2.7 mt sınırı hariç. PE ve kaynaklı birleştirme zorunluluğu dış cephede elle ulaşılamayan 2.7 mt ‘nin üzerindeki kotlar için geçerlidir.)
Tamamı ahşap yapılarda doğalgaz hattı ile sayaç ve kullanılan doğalgaz cihazları yangın istinat duvarı üzerine mesnetlenmelidir. Gaz yakıcı cihaz baca cıkışları ahşap duvar ve tavandan en az 50 cm uzakta bulunmalıdır. Açık yanmalı (evsel ocak) cihazların yanma alanı ile ahşap tavan arasında en az 1 m mesafe bulunmalıdır. Ahşap veya lokal olarak ahşap kaplama olan tüm yakıcı cihaz mahallerine gaz alarm cihazı yerleştirilmeli ve tüm bu gaz alarm cihazları selenoid vana ile elektriksel olarak irtibatlandırılmalıdır.
Açık yanmalı cihazlar (evsel ocak) yatak odalarına tesis edilemeyeceğinden 1+0 tipindeki konutlara evsel ocak tesis edilemez.
DAİRE İÇİ DOĞALGAZ PROJESİ
Daire içi doğalgaz projesi fiyatı aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
HİZMET VERİLEN İLÇELER
Ankara, Mamak, Keçiören,Çankaya, Yenimahalle, Pursaklar, Altındağ, Etimesgut, Sincan,
= 3,000 TL*
Gölbaşı,Çubuk,Hasanoğlan,Lalahan,Elmadağ, ilçeleri için 4,000 tl
(*) Belirtilen hizmet bedeli evsel amaçlı ocak, ısınma amaçlı konvansiyonel hermetik ya da yoğuşmalı kombi(en fazla 35kw), hermetik şofben ve hermetik soba cihazları için geçerlidir. (kdv dahil değildir.)
Talebiniz, hizmetin bedelini hizmet öncesi “adı, soyadı adına proje bedeli” seklinde açıklama girerek hesaplarımızdan uygun olan herhangi birine havale göndermeniz halinde işleme alınacaktır.
Banka hesap bilgilerine(iban) ulaşmak için tıklayınız.
Not: Yukarıda belirtilen ilçeler dışında kalan diğer ilçeler için 500 TL fark ücreti alınmaktadır. ilçesine doğalgaz projesi hizmeti verilememektedir.
Doğalgaz projesi hizmeti almak için: +90(554 180 46 38 numaralı telefon hattımızı arayabilirsiniz.
DAİRE İÇİ DOĞALGAZ PROJESİ DEĞİŞİKLİĞİ
Daire içi doğalgaz projesi değişikliği fiyatı aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
HİZMET VERİLEN İLÇELER
Ankara, Mamak, Keçiören,Çankaya, Yenimahalle, Pursaklar, Altındağ, Etimesgut, Sincan
= 1.500 TL*
(*) Belirtilen hizmet bedeli evsel amaçlı ocak, ısınma amaçlı konvansiyonel hermetik ya da yoğuşmalı kombi(en fazla 35kw), hermetik şofben ve hermetik soba cihazları için geçerlidir. (kdv dahil değildir.)
Talebiniz, hizmetin bedelini hizmet öncesi “adı, soyadı adına proje değişikliği bedeli” seklinde açıklama girerek hesaplarımızdan uygun olan herhangi birine havale göndermeniz halinde işleme alınacaktır.
Not: Yukarıda belirtilen ilçeler dışında kalan diğer ilçeler için 500 TL fark ücreti alınmaktadır.
Doğalgaz projesi değişikliği hizmeti almak için: +90(554 180 46 38 numaralı telefon hattımızı arayabilirsiniz.
Bina ana kolon doğalgaz projesi nasıl ve niçin çizilir?
Oturulan binada ilk kez doğalgaz kullanılmak istenildiğinde abone müracaatı neticesinde bina önüne BAŞKENTGAZ tarafından konulmuş olan servis kutusunda mevcut bulunan doğalgazın bina içerisindeki tüm dairelere iletimini sağlamak amacıyla kaynaklı bağlantı yöntemi ile tesis edilen doğalgaz borularının bina kat planları ve ortak mahallinde izleyeceği güzergahı göstermek maksadıyla çizilen ve onaylatılan projedir.
Bina ana kolon doğalgaz projesi çiziminde ana kolon gaz boru hattının bina ortak mahallinde (genellikle merdiven boşluğu) izleyeceği güzergah ile birlikte güvenli boru çapı hesap tabloları, kritik hat hesap tabloları da ayrıca gösterilir.
doğalgaz projesi BAŞKENTGAZ tarafından onaylanır onaylanmaz çelik doğalgaz boru hattının kaynak yöntemiyle BAŞKENTGAZ teknik şartnamesine ve onaylı projesine uygun olarak yapımına başlanır. Sonrasında tesis edilen yeni tesisat randevu yoluyla çağırılan Başkentgaz saha kontrol mühendisi tarafından onaylı doğalgaz projesi üzerinden yerinde kontrol edilir. Sızdırmazlık testlerinin de olumlu sonuçlanması durumunda binaya ilk kez resmi olarak doğalgaz verilir.
Bina ana kolon doğalgaz projesi değişikliği neden çizilir?
Oturulan binada halihazırda doğalgaz kullanılmakta iken, binanın ana doğalgaz boru hattında herhangi bir değişiklik (Örnek: vana ilavesi, regülatör ilavesi, kısmi boru çapı veya genel kapasite değişikliği) yapılmak istenildiğinde yapılacak bu değişikliği BAŞKENTGAZ’a göstermek ve kurumun onayına sunmak üzere çizilen ve onaylatılan projedir.
Bu çizimde doğalgaz boru hattındaki değişiklik yeni bina ana kolon doğalgaz projesi değişikliği üzerinde gösterilir.
Proje onayını müteakip belirlenen bir günde sertifikalı firmanın resmi talebi ile bina doğalgazı geçici olarak en yakın BAŞKENTGAZ şebeke birimi tarafından kestirilir. Onaylı doğalgaz projesi ve BAŞKENTGAZ teknik şartnamesine uygun olarak gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra yapılan değişiklikler yine aynı gün içerisinde randevu yoluyla çağrılan BAŞKENTGAZ saha kontrol mühendisi tarafından tesisat onaylı doğalgaz projesi üzerinden yerinde kontrol edilir. Sızdırmazlık testlerinin de olumlu sonuçlanması durumunda binaya yeniden resmi olarak doğalgaz verilir.
Uyarı: Mevcut gazlı bina doğalgaz tesisatı hattı üzerinde müşteri tarafından herhangi bir tadilat işleminin talep edilmesi neticesinde öncelikle bina ana kolon doğalgaz projesi değişikliği yaptırılması gerekmektedir. Sonrasında gerekliyse binada resmi gaz boşaltma işlemi gerçekleştirilmeli ve onaylı bina ana kolon doğalgaz projesi üzerindeki değişiklikler fiili olarak yapılmalıdır.
Bina ana kolon doğalgaz projesi için tesisat yapım kapsamı
Bina önünde mevcut bulunan ve doğalgaz tesisat hattının besleneceği servis kutusundan(gaz teslim noktası) binadaki tüm dairelerin ve dükkanların kapı önlerine kadar her daire için ayrı bir doğalgaz vanası bırakmak suretiyle çelik gaz boru hattının sertifikalı firma yetkili çelik boru kaynak personeli tarafından kaynaklı bağlantı yöntemiyle tesis edilmesi işlemlerini kapsamaktadır.
Bina ana kolon doğalgaz projesi için tesisat nasıl yapılır?
Günümüz evsel tip binaları kentsel dönüşüm sebebiyle genellikle yıkılıp yeniden yapılma binalar olduğundan çoğunlukla bina ana kolon doğalgaz tesisatı hattının besleneceği servis kutularının(gaz teslim noktası) net konumu önceden bilinememektedir. Bu sebeple Başkentgaz kazı ekipleri, bina dış yüzeyine sabitlenen duvar tipi bir servis kutusu yerine genellikle bahçe sınırları içine veya dışındaki kaldırıma yeni bir yer tipi ya da bahçe duvarına içeriden veya dışarıdan sabitlenen yeni bir duvar tipi servis kutusu yerleştirmektedirler. Bu durumlarda ise doğalgaz boruları tutunabilecekleri bina dış yüzeylerine ulaşıncaya kadar toprak altında polietilen kaplı boru olarak tesis edilmektedirler.
Toprak altı doğalgaz boruları yer seviyesinin en az 60 cm altına tesis edilmelidir. Kaynaklı bağlantı yöntemiyle tesis edilen bu borular için alttan yumuşak sarı kum ile yastıklama yapılmalı ve bu sarı kum boru üst seviyesinden en az 30 cm yüksekliğe kadar yükseltilmelidir. Sonrasında bu kumun üzerine sarı renkli ikaz bandı serilmeli ve ikaz bandından sonra en az 10 cm daha sarı kum eklenmelidir. Bundan sonraki aşamada ise üzeri bahçe toprağıyla tümden kapatılmalıdır. Yeraltında yatay olarak seyreden ve bu şekilde bina dış yüzeyine ulaşan doğalgaz boruları yer seviyesinden 60 cm düşey olarak yükseltilmeli ve bitimine bir izolasyon mafsalı yerleştirilerek toprak altı doğalgaz bağlantı hattının toprak üstü bina ana kolon doğalgaz hattı ile korozif bağlantısı kesilmelidir. Ayrıca toprak altı doğalgaz boruları korozyona karşı katodik koruma maksadıyla magnezyum anot bağlanarak korumaya alınmalı ve toprak üstü bina ana kolon doğalgaz boruları üzerinde oluşabilecek herhangi kaçak bir elektrik akımını doğrudan toprağa boşaltabilmek maksadıyla bir topraklama çubuğu(bakır) bağlanmalıdır. İzolasyon mafsalından sonra düşey olarak yükselen boru üzerinde elle uzanılabilecek bir noktaya(1,8 mt -2,10 mt) bina ana kesme vanası ve deprem vanası rakorlu(sökülebilir) olarak ilave edilmelidir. Açıkta kalan ana kesme vanası ve deprem cihazı armatürleri koruyucu bir kabin(pvc) ile muhafazaya alınmalıdır. Devam eden doğalgaz hattı en yakın mesafeden bina merdiven boşluğuna ve oradan da tüm katlara ulaştırılmalıdır. Bazen de binada üretim amaçlı ticari kullanım maksatlı dükkanların bulunması durumunda bina doğalgaz servis kutusundaki regülatör evsel kullanım basıncından daha yüksek olacak şekilde seçilir. Bu durumda bina ana kolon doğalgaz hattı üzerine bina ticari dükkan vanalarından sonra ortak bir regülatör seti (shut-off) ilave edilmekte ve basınç tüm daireler için yeniden evsel kullanım basıncına düşürülmektedir. Bina merdiven boşluğunda en üst kat en üst noktaya olasi bir gaz kaçağı durumunda emniyet maksadıyla menfez açılmakta bunun mümkün olmadığı durumlarda ise gaz alarm cihazı yine mümkün olan en üst noktaya(ana kolon boru bitiminden daha yukarı seviyeye) yerleştirilmektedir.